Het mysterie achter verschillende onderdelen?

seatron1

Lego heeft in de loop van de jaren veel onderdelen uitgebracht, waarvan de meeste toch wel terug te vinden zijn in de hedendaagse sets. Toch zijn er verschillende onderdelen uitgebracht, die een vrij korte periode zijn uitgebracht of soms maar in 1 set hebben gezeten.

In Castle zijn daar enkele voorbeelden van. In Night Lords Castle is een paneel (30100, 3 x 6 x 6 double wall with window) en deze komt alleen voor in deze set en in een Dacta set. Hoewel dit onderdeel misschien overbodig zou zijn geweest, is het wel vreemd dat deze maar in 2 sets voor komt. Dit onderdeel sluit prima aan op de 3 x 3 x 6 corner wall. Een ander voorbeeld in Castle is Brick, Arch 4 x 12 x 6 Wall with Grooves (30272). Deze is in 4 sets uitgebracht. Dit onderdeel was echter beperkend. Een vallend hek kon niet bevestigd worden met een touw, want dat paste niet door de gleuf van het onderdeel. Het is toch uitgebracht voor een korte periode. In Royal Knights Castle (6090) is een raised baseplate uitgebracht, die uniek was voor die set.

In Space zijn onderdelen uitgebracht, die niet in veel sets hebben gezeten. Het zijn voornamelijk panelen, die beperkt zijn uitgebracht. De 3 x 2 x 6 panel (2466) en de Panel 3 x 3 x 6 Corner Convex (2468) zijn nog in een aantal sets uitgebracht. De Panel 4 x 4 x 6 Corner Concave (2467) is in minder sets verschenen en opvallend is dat er een gat van bijna 10 jaar is tussen de laatste twee sets die dit onderdeel hadden. Maar ook andere panelen, zoals de Panel 3 x 2 x 5 2/3 (2448) en de befaamde Quarter Dome komen in vrij weinig sets voor. De onderdelen zijn niet voor een specifiek subthema geproduceerd en komen in meerdere jaren voor.

Ook andere onderdelen in Space zijn maar beperkt gebruikt, Quarter Saucer Base (30201) en Quarter Saucer Top (30117) zijn daar voorbeelden van.

Andere opvallende onderdelen zijn de deuren en de “kozijnen” van de Aquazone set Neptune (2662 en 2596). Deze hebben de zelfde hoeken als de Quarter Domes en de rechte panelen (2408), maar deze zijn nooit in combinatie gebruikt. In de Shark’s Crystal Cave (6190) zit een raised baseplate in, die alleen in die set voor komt. De raised baseplate is een update van de raised baseplate uit Classic Space en Blacktron sets.

Monorail is van bekend dat de mallen duur waren en de verkoop van Futuron monorail heeft ervoor gezorgd dat een Space thema was geannuleerd. Na Futuron zou Seatron op de markt komen, maar dit heeft nooit plaatsgevonden.

Zat er een plan achter deze onderdelen?
Is er gewoon te snel een mal gemaakt?
Waren er meer modellen in de planning?

Wat denken jullie?

Share
Tweet
Pin it
Share
Share
Share
Geef een reactie
Related Posts
Total
0
Share